De 1ste aanval op Oostende

HMS Vindictive Memorial Run

GEANNULEERD WEGENS HERBRONNING

25 km -10 Miles - 9,5 km

"To Commemorate, not to compete."

De 1ste aanval op Oostende

Simultaan met de "Saint-George day raid" op Zeebrugge werd ook Oostende aangevallen en dit door een vloot bestaande uit 67 schepen waaronder 9 Franse.

Op de foto's ziet U de gestrande wrakken van de blokkade schepen "HMS Sirius en HMS BrIlliant" voor het strand van Bredene, deze kruisers waren aan de grond gelopen omdat de duitsers de Stroom Bank boei die de ingang van de Oostendse haven markeerde anderhalve mijl naar het Oosten hadden verplaatst. Om middernacht waren er, door het door de Britten kunstmatig gelegde rookgordijn, geen herkenningspunten op de wal zichtbaar en gezien de Stroombank Boei zichtbaar werd aan hun stuurboord dachten dat ze op de juiste koers zaten voor de ingang tussen de staketsels. Het was pas nadat er aan stuurboord van HMS Brilliant door het breken van de golven een zandbank werd ontdekt

dat de spreekwoordelijke "Shilling" viel maar helaas was het toen al de laat....

De HMS Brilliant liep aan de grond voor Bredene gevolgd door de HMS Sirius die inmiddels volle kracht achteruit had geslaan en die nog probeerde om van koers te veranderen. Door de vele tonnen beton en zeewater in het binnenschip was het schip lomp en moeilijk maneuvreerbaar geworden waardoor het in aanvaring kwam met de Brilliant en zo nog vaster in het zand geduwd werd.

 

 

Door het opkomen van een aflandige wind werden de kunstmatige mistbanken uiteen gedreven en werden de schepen tijdens hun aanloop onder vuur genomen door de Duitse kustbatterijen en waren ze reeds zwaar beschadigd wanneer ze aan de grond liepen zo'n 2,5 km ten oosten van de Oostendse staketsels.

Op de pagina van deze site met het parcours van de Memorial Run zult U de huidige positie van de wrakken zien waarvan de resten uiteraard onder water liggen.......

Terug naar 1918 nu, gezien de bakboord propulsie van de Brilliant de pijp aan Maarten had gegeven en de Sirius zinkende was werd besloten om de beide schepen op te blazen. De Brilliant bemannning werd in meerdere shifts van boord gehaald door Motorlaunch 276 en CMB 10 haalde de creew van de Sirius van boord . Een aantal bemanningsleden van de Sirius bemanning heeft niet gewacht op de CMB maar waren inmiddels op eigen kracht vertrokken met walvissloepen om 13 mijl verder opgepikt te worden door HMS Attentive. Deze schepen en hun bemanning zijn continu onder vuur genomen door de duitse batterijen die zich in de duinen van Bredene en Oostende bevonden.

 

WORDT VERVOLGD

 

CMB 33

Op 12 april spoelde de CMB 33 ernstig beschadigd aan op de dijk ter hoogte van de halve maan aan de oosteroever te Oostende. De Motorboot was tijdens zijn poging om de schijnwerpers op het Oosterstaketsel met mitraileurvuur uit te schakelen in het zicht en binnen het bereik van de "Eylau" batterij gekomen. Die beschadigde de CMB in 17 seconden in zodanige mate dat hij aanspoelde op het strand van de Oosterover. Batterijkommandant Radke en Kanonnier Obermaat Melzer kregen het ijzeren kruis 1ste klas beloond voor dit staaltje "bootje afschieten". Naar gelang de historische bron vond Korvettekapitein Erik Shultze of Ober-artillerie maat Rehan in het wrak de zeekaart nr 124 "Ostend Roads", op deze kaart waren de routes en koersen aangegeven voor de blokkadeschepen. Waarschijnlijk hebben de duitsers uit deze kaarten de juiste conclusie getrokken en een paar zeeboeien verlegd.......

 

 

WORDT VERVOLGD

 

 

 

 

 

 

 

3

Victoria Cross Awards voor de actie

te Oostende

 • Bourke, Rowmland Richard Louis Lieutenant Royal Navy Volunteer Reserve
 • Drummond, Geoffrey Heneage Lieutenant Royal Navy Volunteer Reserve
 • Crutchley, Victor Alexander Charles Lieutenant Royal Navy

 

Admiral of the Fleet

Roger Keyes

4 nov 1872 - 26 dec 1945

 

 

 • Geboren in Punjab , India.
 • Overleden op 73 jarige leeftijd in Buckingham en begraven in Dover tussen de mensen van de raid.
 • Zijn vader was een brigadier-Generaal die het commando had over de troepen aan de Punjab grenszone.
 • Keyes heeft ondanks de familiale band met de grondstrijdkrachten heeft Keyes van zodra hij een eigen mening kon verkondigen gezegd dat hij de "Royal Navy" zou vervoegen. Misschien lag dit ook aan de basis van zijn bevel om enkel "Royal Marines" en "Blue Jackets" in te zetten voor de raids op Oostende en Zeebrugge.
 • Heeft gediend tijdens de boksersoorlog in China en viel op door "out of the box thinking" waar hij met boarding parties erin slaagde om het Chinees Taku flottielje van 4 destroyers te overmeesteren.
 • Een 2'de wapenfeit was het veroveren van het fort van Hsi-Cheng met een landingsploeg van 32 man, na een korte actie in Tientsin was hij de eerste man op de muren van Peking waar hij de Union Jack plantte op de omwalling en de legaties bevrijdde.
 • Na de Boksers oorlog werd hij gepromoveerd van Luitenant naar Commander.
 • tijdens wo 1 was hij actief betrokken bij de zeeslag om Helgoland en in de Dardanellen.
 • Op 1 januari 1918 kreeg hij het commando van de Dover Patrol waar hij de raid op Zeebugge en Oostende een vaste gedaante gaf.

Organisator : DB Events -Dirk Angillis

Contact mobile 0032 (0) 486 99 85 16 - 0032 (0) 59 703 704 or mail to info@hmsvindictivememorialrun.com

Elisabethlaan 439 - 8400 Oostende

BTW : BE 0891 225 112 - IBAN : BE92 7380 2177 6623 - BIC code : KREDBEBB

Copyright © All Rights Reserved